Spaghetti Carbonara Italian Style

0 comments


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

InsyaAllah minggu ini, team kulinari akan membawakan resipi main dish dari negara yang terkenal dengan penciptaan pelbagai jenis pasta yang enak dan lazat, iaitu negara Italy. Pasta merupakan makanan ruji bagi negara ini, lantas pelbagai jenis gravy yang berlainan rasa, component, dan texture telah dicipta untuk di makan dengan pasta ini.Untuk kali ini, kami mahu berkongsi tentang resipi Spaghetti carbonara atau Spaghetti white sauce. 

Pasta alla carbonara is an Italian pasta dish based on eggs, cheese, bacon and black pepper. As the name is derived from carbonaro (the Italian word for charcoal burner), some believe the dish was first made as a hearty meal for Italian charcoal workers. The etymology gave rise to the term "coal miner's spaghetti", which is used to refer to spaghetti alla carbonara in parts of the United States. It has even been suggested that it was created by, or as a tribute to, the Carbonari ("charcoalmen"), a secret society prominent in the unification of Italy.
Sumber: Wikipedia

Memang Spaghetti Carbonara ini menggunakan bacon dan telur sebagai bahan utama. Sekiranya anda ingin order spaghetti ini di restoran di Italy, agak sukar untuk mendapatkannya tanpa bacon. Yang boleh dilakukan hanyalah mendapatkan spaghetti tersebut dengan telur, cheese, dan blackpepper sebagai kuah. Tetapi resipi yang ingin dikongsi di sini telah diubah suai mengikut cita rasa kita, InsyaAllah. 


Bahan-bahan (Serving 6-8 orang)

-Spaghetti/Pasta 1 paket
-Bawang besar dan bawang putih (Potong kiub kecil-kecil)
-Butter untuk tumis bawang
-Isi kepah 500gm (мидий) atau isi ayam
-Susu 1 kotak
-Cheese (Mozarella dan Parmezon dicampur sekali). Grate separuh dari dua-dua cheese yang dibeli dalam bentuk tiga segi.
Amaran: Beberapa jenis cheese akan menyebabkan kuah carbonara berketul-ketul dan tidak smooth. eg. Cheese Росисский. 
-Sayur - Brokoli hijau dan cendawan dalam tin
-origano
-Black pepper
-Garam
-Tepung gandum

Cara-cara

1. Potong bawang besar dan bawang putih dalam bentuk kiub. Lagi kecil, lagi elok.

2. Tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dipotong kiub dengan butter. 

3. Tumis isi kepah atau isi ayam dengan bawang sehingga masak. Boleh masukkan sedikit blackpepper dan daun origano. Daun origano akan menambahkan perisa carbonara anda. Disarankan untuk meletak dengan secukupnya agar naik bau dan rasa. 

4. Setelah masak isi kepah, masukkan susu 1 liter (3.5%). Masukkan garam secukup rasa. 

5. Tunggu sehingga kuah mendidih dengan vigorousnya. 

6. Masukkan cheese yang telah di grate dan dicampur sekali ke dalam kuah yang telah mendidih. Pastikan kuah sentiasa dikacau dalam proses ini kerana sekiranya tidak dikacau akan menyebabkan kuah menjadi berketul-ketul dan tidak smooth.

7. Rasa kuah dan tambahkan apa-apa yang kurang. Garam. Blackpepper. Origano.

8. Masukkan Brokoli dan cendawan ke dalam kuah. Tunggu sehingga sayur masak.

9. Untuk pekatkan kuah, masukkan 2-6 sudu tepung gandum yang telah dicampur dengan air dahulu dan dikacau sebelum dimasukkan ke dalam periuk. 

10. Siap untuk dimakan! 

Selamat mencuba!
Wallahu'alam.



Post a Comment